Hur mycket surf går åt vid streaming?

När du streamar filmer eller serier från tjänster som exempelvis Netflix och Viaplay, eller för den delen SVT play, så kan du räkna med att det går åt ungefär 1GB i timmen med standardupplösningen (även kallad mediumkvalitè) och 3GB i timmen med HD (högupplöst film).

Streaming av filmer eller serier drar ganska mycket surf. YouTube drar dock något mindre än till exempel Netflix och att streama musik eller ljudböcker drar ännu mindre. Läs mer om detta här i artikeln och få även reda på vad du själv kan göra för att påverka hur mycket surfmängd som går åt.

Surfmängden beror på videokvalitén

Det som avgör hur mycket datamängd som går åt när du tittar på streamad film är hur hög upplösning du har när du tittar. Låg upplösning använder alltså mindre surfmängd än hög upplösning. Ingen överraskning kanske men genom att välja videokvalité kan du påverka hur mycket datamängd du gör av med. Vill du hålla nere din surfmängd så mycket som möjligt så ska du alltid välja lägsta möjliga kvalité.

Här ser du på ett ungefär hur mycket surf som går åt i timmen i olika upplösningar:

  • Lägsta kvalité: 300MB
  • Mediumkvalité (även kallad standardkvalité eller SD): knappt 1GB
  • Högupplöst video (HD): 3GB
  • Bästa kvalitén UHD: upp till 7GB

YouTube drar mindre surf

Det kan vara intressant att veta att filmer på YouTube använder ganska mycket mindre surfmängd än vad filmerna från exempelvis Netflix och Viaplay gör. Så om du är hemifrån och inte har tillgång till WiFi kan det vara smart att välja något från YouTube att titta på istället. Om du är ute efter att hålla nere surfmängden alltså. Du har ju redan lärt dig att mediumkvalité på film från till exempel Netflix eller HBO använder ca 1GB per timme. Motsvarande, normalkvalité, på YouTube använder ca 300MB, så du kan titta tre timmar på YouTube för samma datamängd.

Musik, ljudböcker, videosamtal och hemsidor

Det finns ju annat att göra också med sin surftid än att se på film och serier. Som du säkert förstår drar streamad musik och ljudböcker väldigt mycket mindre datamängd. Till en timmes streaming av till exempel Spotify eller Apple Music behöver du 100MB. Det betyder att du kan lyssna i 10h innan du kommer upp i 1GB! Eller ett annat räkneexempel – streamar du musik eller ljudbok 1h per dag under en hel månad så går det åt lika mycket data som 1h film i HD.

Utifrån detta är det enkelt att förstå att ett röstsamtal förbrukar mycket mindre data än ett videosamtal. Ett röstsamtal använder nämligen bara ca 40MB per timme medan ett videosamtal använder upp till ca 270MB per timme. Så stäng av videon på Skype, Messenger eller Whats Up om du vill spara datamängd. Eller ring ett vanligt telefonsamtal.

Hemsidor då? Du kan räkna med ca 2MB per minut eller ca 120MB för en timmes surf.

Se upp med Auto-kvalité

Okej, tillbaka till filmerna. Något som du verkligen vill se upp med om du är ute efter att begränsa hur mycket surfmängd du gör av med är Auto-kvalité. Autokvalité innebär att upplösningen anpassas automatiskt för att leverera bästa tänkbara bildkvalité utifrån hur snabbt bredband/mobildata du har eller hur bra täckning du för tillfället har. Det gör att det kan gå åt mycket mer surf än vad du har räknat med. Tänk särskilt på detta om du tittar på film på din mobiltelefon. Ofta har du snabb uppkoppling på telefonen och relativt liten skärm vilket gör att du ändå inte behöver allra bästa bildupplösningen. På en större skärm är det såklart mer relevant med bra bildkvalité och då får du väga det mot hur mycket surf du vill göra av med.

Hur mycket får du för 1GB?

Så för att sammanfatta, här är en lista på hur mycket surftid du får för 1GB:
20 min film i HD
1h film i SD (normalkvalité)
3h YouTube
4h videosamtal
8h surfa på hemsidor
10h musik eller ljudbok
51h röstsamtal

Källor

https://help.netflix.com/sv/node/87
https://www.bredbandsval.se/blogg/vad-raecker-1-gb-surf-till

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *