En gigabyte (GB) är en miljard byte. Det är en enhet som används bland annat för att ange hur mycket data du kan ta del av inom ramen för ditt surfabonnemang till mobilen. En gigabyte kan räcka till 16 timmars slösurfande eller en timme på Netflix.

Hur stor datamängd du gör av med beror i stor utsträckning på vad du gör på nätet. Att titta på streamad film i hög kvalitet drar mycket data. Till text behövs inte särskilt mycket, och bilder ligger någonstans mittemellan, beroende på hur hög upplösning det är på dem.

Vad räcker en gigabyte till?

Det är svårt att säga helt tydligt hur mycket en gigabyte räcker till, eftersom det beror på vilket material du tar del av och hur hög kvalitet det är på det. Till att mejla, fixa bankärenden och googla runt lite i största allmänhet krävs inte så mycket data – så länge du inte klickar dig in på videoklipp eller tittar på högupplösta bilder. En GB kan då räcka till 8-16 timmars surf. Med lågupplösta videoklipp kan samma mängd räcka till två timmars klipp på söta katter. Använder du appar istället för en enkel webbläsare drar de också olika stor mängd data.

Några exempel på vad en gigabyte kan räcka till på kända appar:

 • 1 timme Netflix (normal kvalitet)
 • 1 timme på Youtube (i 720p)
 • 80 minuter på Instagram
 • 15 minuter om dagen på Spotify – i en månad
 • 30 minuter om dagen på Facebook – i en månad (om du inte tittar så mycket på videoklipp)

Kilo, mega, giga och tera

De olika måttenheter som används för att ange mängden byte är:

 • Kilobyte (KB), som är ett tusen byte (1000 byte)
 • Megabyte (MB), som är en miljon byte (1 000 000 byte)
 • Gigabyte (GB), som är en miljard byte (1 000 000 000 byte)
 • Terabyte (TB), som är en biljon byte (1 000 000 000 000 byte)

Gigabit eller gigabyte?

Gigabit och gigabyte låter väldigt likt, men är inte riktigt samma sak. För att öka förvirringen kan förkortningarna av gigabit och gigabyte se likadana ut, även om det är rekommenderat att förkorta byte med B och bit med b. Både byte och bit är enheter som anger datamängd och som blev kända när internet blev allmänt spritt. Trots det är det inte så många som vet skillnaden, eller vilken enhet som egentligen ska användas när.

I datorer bygger allt på ettor och nollor. Varje etta eller nolla är en bit, så en bit är den minsta enheten som finns i datorns system. Eftersom en bit är en väldigt liten enhet behövs ord för större mängder, därför har kilo, mega, giga och tera börjat användas. Det skulle vara extremt osmidigt att behöva läsa ut alla siffrorna i en terabit, istället för att säga just en terabit.

När bredbandshastigheter anges är det för det mesta i X antal megabit per sekund. Det är det som anger hur många miljoner bit bredbandet kan överföra på en sekund.

Medan bit är en enhet som används för dataöverföringar, så är byte en enhet som används för att ange datamängd vid datalagring. En byte är 8 bitar, så en byte är betydligt större än en bit. Om du ska köpa surf till din mobil så är det en datamängd det handlar om, inte en hastighet för överföringen, så då är det gigabyte det handlar om. Mängden byte anger då hur mycket data du kan ta del av, till exempel inom ditt abonnemang för mobilsurf.

Olika räknesystem

För att göra det ännu mer rörigt finns det dessutom två olika räknesystem som används parallellt. I det ena är en kilobyte 1024 byte, som är det system som Windows använder. I det andra systemet är en kilobyte 1000 byte.

Källor:

 • https://mecenat.com/blogg/hur-mycket-surf/:https://mecenat.com/blogg/hur-mycket-surf/
 • https://www.bredbandsval.se/blogg/vad-raecker-1-gb-surf-till:https://www.bredbandsval.se/blogg/vad-raecker-1-gb-surf-till
 • https://www.teknikhype.se/th-skolan-bit-eller-byte-vad-ar-skillnaden/:https://www.teknikhype.se/th-skolan-bit-eller-byte-vad-ar-skillnaden/

By glenn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *