Har du någonsin funderat på hur snabbt bredband som krävs för att kunna njuta av Netflix på ett bra sätt? Eller misstänker du att din dåliga internetuppkoppling påverkar bildkvalitén när du ser på Netflix? Här går vi igenom vad du behöver för bredbandshastighet.

Vilken är den optimala hastigheten

Även om jag själv inte är en stor Netflixtittare, tittar jag ändå med jämna mellanrum, och då är det förstås viktigt att bildkvalitén är den bästa möjliga. Jag har tidigare upplevt att bilden liksom hänger sig, eller inte riktigt vill följa med i svängarna. Jag har flera vänner som är stora Netflixkonsumenter och de har aldrig upplevt de här problemen. Skillnaden är att de har ett mycket snabbare bredband än vad jag har, och jag tror att det är svaret på frågan om varför Netflix ibland “hänger ” sig. Detta leder oavkortat fram till huvudfrågan, hur snabbt bredband ska man egentligen ha? Tittar man på Netflix hemsida och deras rekommendationer (det måste ju vara en bra plats att börja på) ser deras tabell över hastigheter ut så här:

  • Den lägsta bredbandshastigheten för att överhuvudtaget kunna se Netflix ligger på 0,5 megabit per sekund.
  • Den rekommenderade (lägsta) hastigheten för att på ett njutbart sätt se Netflix ligger på 1,5 megabit per sekund, detta är vad de alltså refererar till som “rekommenderad bredbandshastighet”.
  • Den som vill ha SD-kvalité, bör ha en hastighet på 3,0 megabit per sekund.
  • För HD-kvalité och Ultra HD-kvalité rekommenderas 5,9 megabit per sekund respektive

25 megabit per sekund.

Räcker det med “rekommenderad hastighet”?

När vi tittar snabbt på tabellen ovan (som bygger på Netflix egna rekommendationer) ser vi att viss information uteblir. För att exempelvis se HD-kvalité och Ultra HD-kvalité, måste vi ha abonnemang och utrustning som stöder detta. Det är alltså inte bara bandhastigheten som avgör hur bilden kommer att se ut. Men som ett kort svar på frågan, borde Netflix rekommenderade hastighet på 1,5 megabit per sekund vara en bra utgångspunkt.

Hur vet jag vilken hastighet jag sitter på?

Det är förstås bra att kunna ta reda på vilken bandhastighet man har. Särskilt om man felsöker en dålig bild, och vill ta reda på om det kanske är bredbandshastigheten som är för låg. Du kan då besöka http://www.bredbandskollen.se/ för att se hur det ligger till.Enligt dem finns det flera saker som kan påverka den här hastigheten. Du bör därför kontrollera om någonting snarare stör din hastighet, än att det är hastigheten i sig som är för låg. Här är de viktigaste faktorerna som kan (negativt) påverka din uppkopplingshastighet, och därmed göra Netflix något tråkigare att titta på:

  • Du bör placera din utrustning på rätt sätt, och inse att trådlöst internet inte riktigt är samma sak som när den kommer med kabel. Det enklaste är att prova flytta routern, eller vrida den i lite olika riktningar. På nätet kan man googla lite olika tips på vart man lämpligast placerar en router för att få minst störningar.
  • Det påverkar ganska mycket var du sitter och ser på Netflix. Sitter du i en bil eller i en källare? Sitter du i tv-soffan eller ute på terassen? Här kan avståndet till basstationen spela in och då får man helt enkelt flytta sig, för att se om bilden blir bättre.
  • Antalet personer som surfar samtidigt i hemmet kan påverka hur snabbt det går. Om flera personer ser på Netflix från olika enheter, spelar Playstation, surfar etc. äts hastigheten snabbt upp. Lösningen är då att dela lite på tiden, eller att du ser dina Netflixfilmer när de andra sover (åtminstone när barnen sover).
  • För att hålla allt i skick ska du undersöka att alla maskiner är uppdaterade med den senaste programvaran. Det kan ibland ligga något ouppdaterat säkerhetsprogram, som blockerar och stör trafiken.

http://www.bredbandskollen.se/
https://help.netflix.com/sv/node/306

By glenn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *